Pages

29 Mayıs 2013 Çarşamba

LOST Başucu Kitabı | İnceleme


Bundan 2 yıl önce 6.sezonuyla birlikte ekranlardan ayrılan ve oldukça sevilen dizi Lost’un hayranları için oldukça güzel bir kitap olan “LOST Başucu Kitabı” sizi tekrardan maceralara sürüklüyor.
 2004-2010 yılları arasında her sezonuyla adını sıkça duyuran ve dünyada hemen hemen her ülkede izlenen dizinin hayranları için Türk yazarlarımızdan Emrah Güler kendince ilk 4 sezonu geniş bir anlatımıyla kitap oluşturmuş. Dizi ,oyuncular ve karakterler hakkında bilinmeyenler veya gözümüzden kaçar her şeyi araştırıp ,yorumlayıp bir kitapta toplamış. Öncelikle LOST nedir , dizinin konusu nedir diye soranlar için ; Lost, Amerikan drama televizyon dizisidir. Program, Sidney, Avustralya’dan Los Angeles, Amerika Birleşik Devletleri’ne uçan bir yolcu uçağının kaza yapması sonucu Güney Pasifik’te gizemli bir adaya düşen kazazedelerin hikâyelerini konu edinmektedir. Her bölüm tipik olarak adada geçen ana hikâyenin yanı sıra, bir karakterin hayatındaki bir başka noktaya ilişkin ikinci bir hikâyeye sahiptir, yine de diğer zaman ile ilgili olaylar düzeni bu formülü sonraki bölümlerde değiştirmektedir.  Toplamda 6 sezondan oluşmaktadır ve tüm bölümlerini dizi sitelerinde bulmanız mümkün.
    Dizinin adını daha önce sıkça duymama rağmen maalesef geçen sene izleme fırsatım oldu. Ve hayatım birden değişti diyebilirim. Gerek konusu ,gerek oyuncuların mükemmelliği ile dizi dört dörtlüktü.  Hem sıkılmadan izlenebilir hem de diziden –dikkatlice izlendiğinde- dersler çıkarılabilir. 6 sezonun nasıl bittiğini anlamıyorsunuz bile. Ki ben bitirdiğimde büyük bir boşlukta buldum kendimi. Neyse ki bu uzun zaman sürmedi. Rastgele bu kitabı buldum ve fırsat bu fırsat deyip alıp okudum.

Lost
 Kitap 7 bölümden oluşmaktadır.
1-Lost tarih çizelgesi : İlk 4 sezonun her bölümünde geçen olayların kısaca özet anlatımı yer almaktadır. Kazadan önce, kaza sırasında ve kazadan sonraki karakterlerin kısaca yaşamları anlatılmış.
2-Lost’ta neler oldu ? İlk dört sezonun tanıtımı : Sezon sezon hangi olayların neden ,nerede oluştuğu şeklinde anlatılmıştır. Ve dizide gösterilmeyen “kayıp bölümler” ise detaylı bir şekilde açıklanmıştır.
3-Lost’ta kimler var ? Karakterler… : Lost’taki tüm karakterlerin tanıtımı yapılmaktadır. Her birinin kazadan önceki hayatları, kaza sırasındaki kişilikleri ve kaza sonrasındaki yaşamları anlatılıyor. Ayrıca karakterleri canlandıran oyuncularında hayatları ,meslekleri hakkında bilgiler verilmiştir.
4-Lost dünyası : Mitolojiler ve esrarengiz olaylar… : Lost gerçek hayatı konu edinen biri dizi olabilir ama bolca mitoloji olayları ve Hıristiyan dinine özel (örneğin hayaletler, ruhlar ve kader ) esrarengiz konuları da görmek mümkün. Dizide izleyip ve gözümüzden kaçan tüm ilginç bilgiler bu bölümde kitapta oldukça açık bir şekilde anlatılmış.
5-Lost – Önemli Temalar : Bu bölüm oldukça ilginç konulara değinilmiş. Dediğim gibi Lost gerçek hayatı anlatmaktadır. Ve tüm dünyanın sorun haline gelen konuları da içermektedir. İyi kötüye karşı, siyah beyaza karşı (ırk, din ,dil) ,zengin fakire karşı gibi genel konular kitapta da önemli yer almıştır. Dizideki karakterlere yüzeysel baktığınızda bile Koreli bir çift, siyahi karakterler ,Müslüman bir kanun kaçakçısı görmeniz mümkün.  Bunun yanı sıra felsefi bilgilere de başvurulmuştur.
6-Ada gezi rehberi : Dizideki en büyük gizemlerden biri olan DHARMA istasyonların geçmişi ve amaçları detaylı anlatılmıştır.
7- Lost ve popüler kültür… : Lost çok ilginç bir dizi. Ve her yönden her alandan yararlanılmıştır. Çoğu karakter isimlerin dünyaca ünlü kitap yazarlarının ya da kitap karakterlerinin adlarından alıntı olduğunu biliyor muydunuz ?  Kitapların yanı sıra filmler ve müziklerden, müzik gruplarından da alıntılar yapılmıştır. Bu bölümde bunları detaylı ,şaşırtıcı bir şekilde görmeniz mümkün.
   Kitabı okurken dizi hakkında daha çok bilgilendim. Ve normalde hiç yapmadığım bir şeyi yaptım ; çok şaşırdığım ve önemli gördüğüm bilgilerin altını çizdim. Arada sırada tekrar açıp okuyorum. Diziye başlamayanlar için önerim ; kitabı okumadan direk diziye başlayın. Yoksa ilk 4 sezonun tüm spoilerini öğrenirsiniz. Ve dizinin tutkunları için ise ; bir an önce bu kitaba başlamalısınız diyorum.
Not : Her dizide olduğu gibi Lost’ta da bol bol aşk maceraları var. Aşk üçgeni görmenizde mümkün…
“Eğer beraber yaşamayı beceremezsek, yalnız öleceğiz.” – Jack Shephard ( Adadaki tek doktor)
“Adanın gözünün içine baktım ve gördüğüm şey çok güzeldi.” -John Locke ( Kader,onun tek felsefesi.Adanın canlı,güçlü ve şifalı olduğunu düşünen bir karakter )
Not 2 : Bu inceleme yazısı daha önce onokumalar.com 'da Kasım ayında kendi tarafımdan yayınlanmıştır. Diziyle ilgili diğer detaylı bilgi için : Yabancı Dizi Önerisi : Lost

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder